Yeni başlayanlar İçin Google Analytics’ te Önemli 5 Adım
Google Analytics Kullanırken yeni başlayan birçok dijital pazarlamacılar bazı adımları atladığından bu araçtan yeteri kadar fayda sağlayamıyor. Bu adımlar ile ilerlediğinde toplaması gereken verileri daha yararlı ve daha etkin kullanacaktır. Böyle sistematik olarak ilerlediğinizde gerek yapılan işin gelişmesine gerekse kullanıcıları daha iyi analiz etmesine yardımcı olacaktır.
1. Amacınızı Belirleyin.
Verileri toplama amacınızı mutlaka bilmeniz gerekiyor. Hangi verileri kullanacağız? Bu verileri Nerede değerlendireceğiz? Sağladığımız ürün & hizmet hedef kitlemizle uyuşuyor mu? Sitemize yeterince trafik sağlayabiliyor muyuz? Sorularını mutlaka kendinize sorun ve bunlara cevap arayın.
Amaç: İnternette kozmetik ürünlerin satışını gerçekleştirmek. Bu ürünleri kadınlara satmak istiyoruz . Bunun için verileri toplamalı ve değerlendirmeliyiz.
Örnek: Nemlendirici krem satmak için ve bu ürünleri internet üzerinden reklam vereceğiz. Satacağımız ürünlerin alıcılarını belirleyeceğiz ve ortalama haftada 10 ürün satmaya çalışacağız.
Kurgu: Nemlendirici krem satışı için araştırma yapacağız. Bunu kış sezonu için hazırlık yaptığımızı varsayalım. Reklamlarımızı ayarlayacağız, Sosyal medyayı kullanacağız, Kampanyalarımızı yapacağız.
Hedef Kitle: Demografik verilerimiz 18-24 / 25-34 / 35-44 yaş grubundaki kadınlar.
Coğrafi Konum olarak ziyaretçilerimiz İstanbul, İzmir, Ankara’dan geliyor.
Burada ki kurguya göre artık reklamlarımızı hangi hedef kitlemize göstereceğimizi biliyoruz. Sosyal medya içeriklerimizi de neye göre hazırlayacağımızı biliyoruz. Kampanyalarımızı da bu kurguya göre hazırlayabiliriz.
Bu verileri başka şekilde de kurgulayabilirsiniz. Önemli olan “amacınızı belirlemeniz”.
*Buradaki kurgu tamamen teoridir hiçbir kesinlik yoktur. “Kolay anlaşılması için kurgulanmıştır”.
Demografik Veriler
2. Ayarlarınızı Doğru Yapın.
Google Analytics ayarlarını yaparken bazen izleme kodunu yapıştırdığımızda bütün işlemler tamam deyip çıkıyoruz. Çok güzel peki her şey bitti mi? Hayır! Ayarları yaparken izleme kodunu mutlaka kontrol edin gerekirse tek tek rakamları okuyun.etiketine dikkat edin.
Hepimiz İnsanız sonuçta klavyede yanlış tuşa basabiliriz. Kodlama bilmeyenler için ya da yeni başlayanlar için karışık gelebilir. Google Analytics test trafiği gönder butonunu mutlaka kullanın. Gerçek Zamanlı Rapor’u mutlaka izleyin. Telefonunuzdan ya da başka tarayıcıdan mutlaka sitenizi ziyaret edin böylece sitenizin trafik aldığından emin olmuş olursunuz.
3. Hedefler Koyun.
Hedefleri koymaya başlamadan önce çoğu kişinin sitesi daha taze olduğu için yeterince trafik almayacaktır. Lakin düzenli iş yapılırsa ve güzel içerik üretilirse ya da aktif bir ürün & hizmet satışı varsa mutlaka site trafik alacaktır. İşte tam burada ufak başlangıç hedefleri koyulabilir. Sipariş verme, Kayıt olma, Bültene kaydolma gibi hedefler koyabilirsiniz. Dediğim gibi ilk etapta bunlar olmayabilir fakat verileriniz çoğaldıkça bu hedefler size yeteri kadar fayda verecektir.
Örnek Hedefler
4. Kazançları Takip Edin.
Google Analytics sadece veri toplamakla kalmıyor diğer Google araçları ile de entegre çalışarak size reklam vermek için mükemmel bir ortam sunuyor. Bu araçlardan diğer ikisi Google Ads ve Google Search Console. Bu 2 aracı Google Analytics ile birbirine bağlayarak takibiniz hem kolaylaşıyor hem de nerede ne yapıldı? Size grafiklerle raporlarla analizlerle gösteriyor. Google Ads ile reklam verdiğinizde daha önce bahsettiğim hedef kitleleri belirlerken A/B testi yapabilirsiniz.
Örneğin:
A grubu : 18-24 / 25-34 yaş grubundaki kadın kullanıcılara ayrı bir reklam çalışması yapın.( Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası ) *Varsayım.
B grubu : 35-44 yaş grubundaki kadın kullanıcılara ayrı bir reklam kampanyası yapın. ( Video Kampanyası ) *Varsayım.
Sattığınız ürünün A grubunda daha çok satacağını düşünürken B grubunda daha çok satın alma işlemi görülebilir. Tabi bu sadece bir örnek burada ki mana şu “hangi reklam biçimi daha çok fayda sağladı sorusuna cevap bulmak”.
5. Analiz Raporlarını İnceleyin.
Analiz raporları hemen hemen her Google aracında mevcut (Google Analytics, Google Ads ve Search Console).
Bu raporlar size otomatik olarak verilir ve oldukça faydalıdır. Ne kadar trafik aldığınızı? Gelen Trafiğin Azaldığını, Sinyal alamadığını, Sitenize eklenen iyi içeriklerin sayfa daha yavaş yüklendiği uyarı raporları gibi önemli raporlar sunuyor.
Diğer araçlarda da örnek olarak; Google Search Console’ da eğer içeriklerinizin yazı fontu küçük ise ya da buton, yazı, görsel gibi şeyler birbirine giriyorsa size düzeltmeniz için rapor hazırlar.
Yeni başlayanlar İçin Google Analytics’te Önemli 5 Adım’ı uyguladığınızda elde edeceğiniz ya da ettiğiniz veriler daha değerli ve önemli olacaktır. Böylece reklam verme içerik üretme adına daha iyi analizler yapabileceksiniz.